Stappenplan online bibliotheek

Met de online Bibliotheek kunnen leerlingen tegelijkertijd hetzelfde boek lenen, lezen en luisteren. Handig, want e-books, luisterboeken en tijdschriften zijn online altijd op voorraad en raken nooit uitgeleend. Maar wat heb je precies nodig om digitaal te lezen in de klas?

Stap 1 - Individueel bibliotheekabonnement

Iedere leerling heeft een individueel bibliotheekabonnement nodig om de online Bibliotheek te gebruiken, thuis én in de klas. Let op: Een docent kan een school- of klassenpas dus niet gebruiken voor digitaal lezen in de klas.Het bibliotheekabonnement is gratis voor jeugdleden tot 18 jaar. Voor het ophalen en activeren van het bibliotheekpasje moet de leerling een ouder meenemen naar de Bibliotheek.

Stap 2 - Registratie bij de online Bibliotheek

Bij het afsluiten van een bibliotheekabonnement ontvangt de leerling een bibliotheekpasje. Na activatie geeft dit pasje toegang tot alle ‘fysieke’ materialen bij de Bibliotheek. Om gebruik te maken van het digitaal leesaanbod moet de leerling zich registreren bij de online Bibliotheek:

  1. Download de app van de online Bibliotheek in de App Store of Google Play;
  2. Open de app;
  3. Log in met het pasnummer of de pincode dat de leerling ontvangen heeft in de bibliotheek. Al eerder boeken geleend bij de Bibliotheek? Log dan in met e-mailadres en wachtwoord;
  4. Stel een nieuw e-mailadres en wachtwoord in voor het gebruik van de online Bibliotheek;
  5. Klik op Activeren; 
  6. Volg de vervolgstappen.

Stap 3 - Lenen via de online Bibliotheek-app en website

Via de app:
Na registratie hebben de leerlingen toegang tot de jeugdcollectie in de online Bibliotheek. Jeugdleden tot 18 jaar hebben toegang tot 10 e-books en 10 luisterboeken per 3 weken, en elke week tot 1 tijdschrift. De digitale jeugdcollectie omvat:

  • Alle jeugdtitels;
  • De Lezen voor de lijst-collectie;
  • Romans en poëzie van een beperkt aantal uitgevers;
  • Jeugdtijdschriften.

In de app zien jeugdleden alle titels die zij mogen lenen met hun jeugdabonnement. Ze kunnen direct lezen of luisteren op hun telefoon of tablet. Lees hier meer over de online Bibliotheek-app. 

 

Via onlinebibliotheek.nl:
Jeugdleden zien hier alle titels voor jeugd en volwassenen, dus ook de titels die zij niet kunnen lenen met hun jeugdabonnement. Pas als zij een titel proberen te lenen die niet binnen de jeugdcollectie staat, verschijnt er een melding dat lenen niet mogelijk is.  Ze kunnen ezen of luisteren in de browser. Lezen op een e-reader via Adobe Digital Editions. Let op: Adobe Digital Editions kan niet geïnstalleerd worden op een Chromebook. Klik hier om door te gaan naar de Online Bibliotheek.