Vacatures en vrijwilligerswerk

Bibliotheek Katwijk is de bibliotheek én huiskamer voor iedereen in de gemeente Katwijk. We willen je inspireren en helpen leren en ontwikkelen, of je nu lid bent of niet. Wees welkom en geniet alleen of met de hele familie van onze workshops en filmavonden, de Makersplaets en natuurlijk altijd de allernieuwste boeken!

Bibliotheek Katwijk is een actieve organisatie die volop in beweging is en waarbij de persoonlijke ontwikkeling van alle inwoners van de gemeente Katwijk centraal staat. Wij geloven dat iedereen een plek in de samenleving verdient. Daar dragen we aan bij door mensen vooruit te helpen. We werken hierin samen met veel partners.


Bibliotheek Katwijk zoekt een Community Manager (28-32 uur)

Werken in de huiskamer van de wijk; een inspirerende ontmoetingsplek voor jong en oud. Bij Bibliotheek Katwijk geloven wij dat iedereen een plaats in de samenleving verdient en staan we voor een bibliotheek waar je je kunt blijven ontwikkelen. We zijn een bibliotheek, natuurlijk, maar ook de plek waar taalgroepen samenkomen om de Nederlandse taal te leren, waar mensen terecht kunnen met hun hulpvragen tijdens één van de vele spreekuren
en waar je digitaal vaardiger kunt worden door middel van allerlei cursussen. We organiseren bovendien een uitgebreid cultureel programma voor kinderen en volwassenen.

Per 1 januari 2025 gaan wij fuseren met Volksuniversiteit K&O en Muziekschool Katwijk. Wij worden dan Planck, het cultuurhuis voor heel Katwijk.

Dit ga je doen

Als Community Manager Basisvaardigheden geef je leiding aan 4 medewerkers en circa 150 vrijwilligers die werkzaam zijn voor het digiTaalhuis. Het digiTaalhuis is er als je beter wilt leren lezen en schrijven of wilt leren omgaan met de computer, tablet of telefoon. In diverse spreekuren, lessen en cursussen helpen we klanten op weg. Jouw team voert hun activiteiten binnen hun eigen gemeenschappen uit met een grote mate van autonomie. Het kunnen geven van vertrouwen en speelruimte is hierbij erg belangrijk. Je faciliteert, stimuleert en coacht je team om vanuit hun eigen kracht en verantwoordelijkheid, maar wel
binnen de lijn van de bibliotheek te werken. Je staat bovendien stevig in het lokale maatschappelijke netwerk en geeft invulling aan het concept ‘huiskamer van de wijk’.

Dit vragen wij van jou

● Minimaal een relevante, afgeronde HBO opleiding
● Ervaring in een leidinggevende functie
● Affiniteit met de - uit vele culturen bestaande - klantengroep en met de problematiek
van laaggeletterdheid
● Je bent creatief, oplossingsgericht en zeer flexibel
● Je bent taal- en digitaal vaardig
● Je vindt het leuk om nauw samen te werken met de andere managers, specialisten
en publieke dienstverlening
● Ervaring met veranderingen in organisaties en coachend leidinggeven;
● Financieel/bedrijfsmatig inzicht en analytisch vermogen 

Dit bieden wij

● Een contract voor 28 tot 32 uur per week
● Een maandsalaris op basis van schaal 9 van de CAO Openbare Bibliotheken,
Inschaling indicatief, afhankelijk van ervaring, minimaal € 3.484,00 en maximaal €
4.451,00 bij 36 uur per week
● Een contract voor de duur van een jaar per 1 juni 2024, waarbij een vast
dienstverband zeker de intentie is
● Een zelfstandige en veelzijdige functie met veel ruimte voor jouw ideeën en volop
mogelijkheden voor ontwikkeling
● Je bent bevoegd tot het nemen van beleidsbeslissingen binnen de vastgestelde
beleidskaders en bent budgetverantwoordelijk
● Je bent lid van het managementteam en je hebt een duidelijke visie op de
maatschappelijke rol van de bibliotheek in het lokale en bovenlokale netwerk en je
levert een bijdrage aan het strategisch beleid van de bibliotheek
● Een super gezellig, warm team bij een maatschappelijk betrokken organisatie

Ben jij onze nieuwe collega?

We kijken ernaar uit om kennis met je te maken! Stuur je motivatie en cv in vóór 15 maart 2023. Wil je nog meer weten over de functie, dan kun je informatie inwinnen bij Jan Klerk (directeur-bestuurder) via 06-27870397.

De eerste gesprekken worden gepland in de week van 18 maart 2024.


Bibliotheek Katwijk zoekt een vrijwilliger VoorleesExpress – voorlezer

Wil je bijdragen aan meer kansen voor kinderen en houd je van boeken en voorlezen? Dan is het programma de VoorleesExpress misschien wel iets voor jou!

Voor veel ouders is samen lezen met hun kinderen geen vanzelfsprekendheid. VoorleesExpress stimuleert de taalontwikkeling van kinderen en verrijkt de taalomgeving thuis. Als voorlezer introduceer en begeleid je het voorleesritueel in het gezin. Je laat zien dat lezen leuk en gezellig is en dat kinderen daar heel veel van leren.

Dit ga je doen:

Gedurende 20 weken lees je 1 uur per week op een vast tijdstip voor in een gezin met kinderen tussen 2 en 10 jaar. Precieze dag en tijd wordt in overleg bepaald. Halverwege het traject bezoeken jullie samen de bibliotheek en laat je de ouders en kinderen zien welke boeken passend zijn en hoe je boeken kunt lenen.

Dit vragen wij van jou:

 • Je bent ouder dan 18 jaar
 • Je hebt een goede beheersing van de Nederlandse taal
 • Je hebt affiniteit met kinderen en gezinnen en oprechte interesse in mensen
 • Je hebt een groot enthousiasme voor (voor)lezen en boeken
 • Je bent betrokken en zorgvuldig
 • Je bent betrouwbaar, integer en flexibel
 • Je bent bereid je gedurende minimaal een half jaar aan het project te verbinden

Voordat je start is er een uitgebreide trainingsprocedure. Je kunt altijd een beroep doen op een professional van de bibliotheek. Daarnaast word je als voorlezer ondersteund door een vaste coördinator.

Ben je geïnteresseerd in deze functie?

Meld je aan via: pjansen@bibliotheekkatwijk.nl. We nemen dan contact met je op voor een kennismakingsgesprek.


Bibliotheek Katwijk zoekt Taalcoach-vrijwilligers

Ga aan de slag als Taalcoach en help iemand verder met de Nederlandse taal

Veel mensen willen de Nederlandse taal leren of verbeteren. Er is een grote behoefte aan taalcoaches die daarbij kunnen helpen. Wie zelf goed Nederlands spreekt en het fijn vindt om iemand te helpen, kan taalcoach worden. 

Dit ga je doen:

Taalcoaches zijn vrijwilligers die mensen verder helpen met de Nederlandse taal. Degene die Nederlands wil leren geeft aan waarmee hij/zij geholpen wil worden en de taalcoach ondersteunt dat. Dit kan door samen te praten, te lezen en/of door te helpen met huiswerk: vaak spreken taalcoach en taalleerder wekelijks af om een uur/anderhalve uur samen te werken. 

Dit vragen wij van jou:

 • Je spreekt goed Nederlands
 • Je hebt een hart voor mensen 
 • Je bent betrouwbaar en geduldig
 • Je wilt je verdiepen in iemand van een andere cultuur
 • Je bent flexibel 
 • Je bent betrokken

Voordat je aan de slag gaat krijg je een gratis Taalcoachcursus aangeboden. In deze cursus leer je meer over hoe een nieuwe Nederlander de taal leert. Ook besteden we aandacht aan interculturele communicatie. 

Je kunt altijd advies vragen aan de medewerkers van de bibliotheek en wij blijven bij de begeleiding betrokken. In de bibliotheek staan oefenboeken en er zijn taalprogramma’s op de computer beschikbaar.

Ben je geïnteresseerd in deze functie? Meld je aan via akrouwel@bibliotheekkatwijk.nl of mkromhout@bibliotheekkatwijk.nl. We nemen zo snel mogelijk contact met je op om even kennis te maken.