VoorleesExpress Katwijk zoekt versterking

Gepubliceerd op: 2 februari 2023 17:01

De VoorleesExpress van stichting Jeugd en Samenleving (JES) Rijnland zoekt nieuwe voorlezers. Door een uurtje per week bij een gezin voor te lezen, stimuleren vrijwilligers de taalontwikkeling van jonge kinderen. Naast boeken lezen doen de voorlezers taalspelletjes met de kinderen en bezoeken zij de bibliotheek.

Een verhaaltje voor het slapen gaan is voor veel kinderen de gewoonste zaak van de wereld. Toch is  voorlezen niet voor alle kinderen een vast avondritueel. Bijvoorbeeld omdat hun ouders zelf nooit zijn  voorgelezen of niet goed weten waarom voorlezen belangrijk is. Daarnaast is voorlezen voor veel  laaggeletterde ouders niet vanzelfsprekend. VoorleesExpress Katwijk kan gezinnen hierbij ondersteunen.

Taalontwikkeling

De VoorleesExpress stimuleert de taalontwikkeling van kinderen tussen de 2 en 10 jaar. Getrainde  vrijwilligers gaan samen met de ouders aan de slag en geven tips en handvatten hoe zij door voorlezen  aandacht kunnen besteden aan taal. Petra Jansen (bibliotheek Katwijk): 'Voorlezen is het leukste momentje  van de dag. Kinderen voorlezen is een cadeautje. Het is gezellig en kost niets, je geeft een kind een rijk  moment. Je komt met je tasje met boeken bij mensen uit jouw buurt even binnen. Het is waardevol, je  betekent echt iets voor een gezin. Je krijgt er heel veel voor terug.’ 

Word voorlezer!

Houd jij van taal en lezen? En heb je wekelijks een uurtje over? Meld je dan aan bij de VoorleesExpress.  Voorlezen is flexibel werk en leuk om te doen. En je helpt zo mee de kansen van kinderen vergroten. Na een  introductietraining ga je twintig keer voorlezen bij een gezin. Je wordt begeleid door een coördinator van  JES en mag interessante trainingen over o.m. interactief voorlezen en meertaligheid volgen. 

VoorleesExpress Katwijk

De VoorleesExpress zorgt ervoor dat kinderen die moeite hebben met taal thuis extra aandacht krijgen. De  VoorleesExpress wordt in Katwijk uitgevoerd door stichting Jeugd en Samenleving (JES) Rijnland. JES werkt  hiervoor samen met bibliotheek Katwijk, Welzijnskwartier, basisscholen, kinderopvang en de gemeente. Kijk  voor meer informatie op www.jesrijnland.nl of neem contact op met Fariidah van Leeuwen (JES Rijnland), 06 41 952 716 of Petra Jansen (bibliotheek Katwijk), 06 30 805 63. 

Op de foto: Linda en Adam